Dit is Vlaanderen

Architectuur aanbeden in Venetië

Henry Van De Velde, Victor Horta, BoB Van reeth, 51N4E, architecten de vylder vinck taillieu, Atelier JPLX, awg architecten i.s.m. MTD Landschapsarchitecten en biq stadsontwerp, De Smet Vermeulen architecten, Diener & Diener Architekten, Gijs Van Vaerenbergh, Indra Janda, Marie-José Van Hee Architecten, Neutelings Riedijk Architects, Ney & Partners, noAarchitecten, Office Kersten Geers David Van Severen – Bureau Goddeeris Architecten, Robbrecht en Daem architecten en vele andere.

De architecturale scene in Vlaanderen is één van de meest belangrijke in Europa geworden. Antwerpen, Gent en Brussel zijn nu toeristische bestemmingen die de internationale aandacht voor hedendaagse architectuur integreren. Bovendien worden architecten uit Vlaanderen vaak gevraagd als curatoren of als centrale gasten op internationale vermaarde kunstplatformen zoals de Biënnale van Venetië en de Oslo Architecture Triënnale.

De bouw van het aantal kwaliteitsvolle gebouwen in Vlaanderen is opmerkelijk, zeker sinds de jaren 1980. Architecten van Vlaanderen hebben innovatieve strategieën ontwikkeld voor het verbouwen van oude industriële sites en stedelijke gebieden, of door nieuwe concepten te ontwikkelen voor huisvesting, infrastructuur of vrije tijd. Deze hedendaagse architecten bewijzen dat de bijdrage van architectuur tot het Vlaanderen van vandaag niet ligt in het bouwen van innovatieve gebouwen, maar in het zorgvuldig en creatieve invullen van bouwprojecten en bouwtechnieken.

Afbeelding