Dit is Vlaanderen

Brugge, middeleeuws & hedendaags

Sinds de middeleeuwen wordt Vlaanderen beschreven als een schaakbord van aaneengesloten, monumentale steden. Het hart van Brugge, dat omsingeld is door een bijna onafgebroken reeks kleine kanalen is het best bewaarde voorbeeld van middeleeuws Vlaanderen.  Het historische centrum van Brugge staat op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed en barst gewoon van de bezienswaardigheden. Brugge is zo magisch dat het bijna een filmset lijkt. Dit is een gepaste vergelijking aangezien de film In Bruges uit 2008, met Ralph Fiennes en Colin Farrell in de hoofdrollen, op locatie gefilmd werd in de stad.

Het beroemde en schilderachtige begijnhof, die eveneens opgenomen is in de lijst van UNESCO-Werelderfgoed, is een ommuurd complex in de stad waar begijnen of nonnen woonden. Ze werd gesticht in de 12e eeuw toen rijke vrouwen uit vrome families, die ongetrouwd of als weduwe door het leven gingen, besloten om in een gemeenschap te gaan samenwonen.

In de 15e eeuw vonden de Vlaamse Primitieven, waaronder Jan van Eyck en Hans Memling, hun creatieve stek in Brugge.  De schone kunsten waren oppermachtig en al snel werd Brugge dé ontmoetingsplaats en inspiratiebron voor heel wat kunstenaars. Illustere meesterwerken en andere stukken uit topcollecties kunnen vandaag bewonderd worden in een van de 24 musea die Brugge rijk is, zoals het Groeningemuseum. Naast de alom geprezen Vlaamse Primitieven vind je er neoklassieke topwerken uit de 18e en 19e eeuw, meesterwerken van Vlaamse expressionisten en moderne kunst uit het na-oorlogse tijdperk.

Een onmiskenbaar onderdeel van het baanbrekende vakmanschap van Brugge is de gastronomie. Brugge behoort tot de wereldtop wat het aantal Michelinsterren per hoofd betreft. Bovendien heeft Brugge niet minder dan 55 chocoladewinkels en een chocolademuseum. Zoals het een chocoladestad van niveau betaamt, heeft Brugge een officiële stadspraline, het Brugs Zwaantje, een overheerlijke combinatie van amandelpraliné met krokante Brugse kletskoppen, zachte boter en kruiden van gruut.

Afbeelding