Dit is Vlaanderen

De chemie van Vlaanderen

De haven van Antwerpen die centraal gelegen is en gemakkelijk bereikbaar, speelt een sleutelrol in de vermaarde chemische industrie van Vlaanderen. Antwerpen huist, naast andere faciliteiten, 5 olieraffinaderijen en 4 stoomkrakers.  
 
Met een portfolio van 300 verschillende chemicaliën (de meest diverse van de wereld) en meer dan 500 chemische bedrijven, die een grote diversiteit van basis en intermediaire producten maken voor een grote scope aan verschillende markten, is Antwerpen de grootste chemische cluster in Europa en de tweede grootste in de wereld. Deze bedrijven hebben samen een jaarlijkse omzet gegenereerd van 54 miljard euro. Direct en indirect voorzien ze werkgelegenheid voor ongeveer 150.000 personen. De haven van Antwerpen is eveneens de belangrijkste hub voor het Europese netwerk van pijpleidingen.

Vlaanderen heeft ook een bloeiende productie en verwerkende industrie in plastiek en rubber. De meeste bedrijven die in deze industrietak actief zijn leveren rechtstreeks aan de verpakkingsindustrie, de auto-industrie en de bouwsector. Het leeuwendeel van de output bestaat uit onderdelen en/of masters die verder worden verwerkt. In Vlaanderen wordt het meeste plastiek per capita geproduceerd en verwerkt ter wereld en bevindt zich de Flanders’ Plastic Vision, een competentiepool rond plastiek.

Afbeelding