Dit is Vlaanderen

Flanders EU center for logistics

Vlaanderen heeft een bruisende logistieke industrie, die een heleboel sectoren bedient. Bijna 800 Europese Distributiecentra (EDC) bevinden zich in Vlaanderen en dat zorgt voor een dichtheid van vijf EDC’s per 100 km². Sommigen daarvan zijn actief over heel Europa, in het Midden-Oosten, in Afrika en in andere delen van de wereld. Met zijn ideale ligging in het hart van de Europese markten en zijn uitstekende infrastructuur voor transport over land, water en lucht heeft Vlaanderen een benijdenswaardige reputatie en onvergelijkbare knowhow en expertise in logistiek opgebouwd.

Bovendien werd, in het derde kwartaal van 2013, uitstekende logistieke ruimte in Vlaanderen verkocht voor minder dan 50 euro per m². Volgens de Marketbeat Industrial Snapshot van makelaar Cushman & Wakefield is dat een van de laagste tarieven in Europa. Veel multinationals bedienen Europa al vanuit Vlaanderen: Bose, Duracell, Honda, Mazda, Nike, Pfizer, Procter&Gamble, Samsonite, Sara Lee, SKF, Stanley Black & Decker, Toyota, Volvo en anderen. Vlaanderen staat bovendien op de zevende plaats in de Logistics Performance Index 2012 van de Wereldbank.

Volgens het rapport van World Trade hoort België –en dus Vlaanderen- bij de top tien van de exportlanden wereldwijd en is het cijfer voor per capita export een van de hoogste. Als een Europese hub is Vlaanderen ook een topimporteur. De meest succesvolle exportproducten van Vlaanderen zijn mineralen, voertuigen, geneesmiddelen, organisch chemische producten en mechanische machines.

Vlaanderen is ook de Europese toegangspoort voor automobielbedrijven van over de hele wereld. Alleen al in de haven van Zeebrugge worden jaarlijks drie miljoen auto’s vervoerd. Dankzij de overvloed aan expertise in het bouwen van voertuigen, onderdelen en aanverwante diensten, zijn grote autoconstructeurs zoals Audi, Volvo, Toyota, Mazda en Honda aanwezig in de regio, hetzij met assemblagefabrieken, R&D en ingenieurscentra, hetzij met regionale hoofdkwartieren.

Afbeelding