Dit is Vlaanderen

Life sciences from Flanders

Vlaanderen is de thuisbasis van veel internationale en lokale life sciences-bedrijven, van wereldwijde farmaceutische en medische beeldvormingsfirma’s tot kleine, gefocuste biotechbedrijven, producenten van apparaten en ondersteunende fabrikanten. Vlaanderen staat internationaal bekend voor zijn wetenschappelijke doorbraken op het vlak van research en ontwikkeling van geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Een aantal van die geneesmiddelen zijn gerealiseerd door de talrijke biotech spin-off bedrijven, op bedrijventerreinen in of nabij universiteiten en het VIB, het Vlaamse onderzoekscentrum van wereldklasse voor expertise in life sciences. Die spin-off bedrijven hangen af van succesvolle IPO’s, venture capital deals, overnames en investeringen.

België –en Vlaanderen als regio- staat op het punt op de Europese leider in de biofarmaceutische sector te worden, volgens een analyse uitgevoerd door de Health, Science and Technology Group en het adviesbureau Deloitte. De belangrijkste redenen voor die ontwikkeling zijn de vele fiscale stimulansen en het sterke partnerschap tussen de overheid en het bedrijfsleven, die recent resulteerden in een groot aantal nieuwe farmaceutische investeringen.

De Vlaamse overheid kent royale premies en subsidies (tot 75%) toe voor de research naar en ontwikkeling van innovatieve producten en processen. Volgens Deloitte geeft Vlaanderen de beste R&D-gerelateerde stimulansen in Europa. Die hoge stimuleringsgraad resulteert in sterk verminderde kosten voor de werkgelegenheid, en dat geeft bedrijven die in Vlaanderen gevestigd zijn een belangrijk voordeel ten opzichte van concurrenten in de buurlanden, als het op het aantrekken van gekwalificeerd talent.

Met het IWT, het Vlaamse overheidsagentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, heeft Vlaanderen een allesomvattende tool voor niet-terugvorderbare subsidies die rechtstreeks R&D-programma’s ondersteunen. Bovendien kunnen bedrijven die in Vlaanderen investeren voordeel halen uit een aantal handige fiscale stimulansen. Die stimulansen –en de aanwezigheid van vele wereldvermaarde onderzoeksinstellingen- zorgen dat Vlaanderen bij de meest innovatieve regio’s van Europa hoort, volgens de 2012 Regional Innovation Scoreboard, die de Europese Commissie uitgeeft.

Afbeelding