Dit is Vlaanderen

Gent, schitterend eclectisch

Hoewel Gent een historische stad is, heeft ze zeker ook eigentijdse aspecten. Het is een heerlijk eclectische stad, met een uitstekende mengeling van oude en nieuwe gebouwen. Het moderne dagelijkse leven van de actieve inwoners van de stad speelt zich af tegen een prachtige historische achtergrond. De bewoners van Gent leven, werken en genieten elke dag met volle teugen.  Zo organiseert Gent elk jaar in juli een sprankelend cultureel volksfestival met talrijke optredens van verschillende nationale en internationale muzikanten, straattheatergezelschappen, animatiefilms voor kinderen, kermissen, parades en zoveel meer. En 's nachts, wanneer andere steden gaan slapen, komt Gent tot leven. De laatste jaren heeft de stad Gent zwaar geïnvesteerd in de sfeervolle verlichting van de binnenstad. Het Gentse lichtplan is ook internationaal in de prijzen gevallen.

Filips van de Elzas zal alvast een zeker machtsvertoon in gedachten gehad hebben toen hij het Gravensteen, het indrukwekkende 12e-eeuwse kasteel van de graven van Vlaanderen, heropbouwde. Wanneer je de stad aanschouwt vanop de kantelen hoog op de donjon, kan je je bijna inbeelden welk gevoel van rijkdom en macht de heer en meester van het kasteel had en wilde demonstreren. 

Het stadhuis van Gent is een gebouw met velerlei gezichten. Zo staat de flamboyante gotische stijl van de gevel aan de Hoogpoort bijvoorbeeld in sterk contrast met de meer sobere renaissancestijl aan de kant van de Botermarkt.
In 2012 werd begonnen met de restauratie van het Lam Gods. De broers Van Eyck schilderden dit unieke altaarstuk in 1432. Ondertussen is het uitgegroeid tot een symbool van de rijke traditie van de stad. Het vormt het hoogtepunt van de Vlaamse Primitieven en is een mijlpaal in de geschiedenis van de kunst. Behalve de vele historische schatten kan je er ook genieten van vintage boetieks, typische biologische cafés en zalige wandelingen langs het water, die het oude met het nieuwe verenigen.

Afbeelding