Dit is Vlaanderen

Kunstenaars - State of the Art

Berlinde de Bruykere, Luc Tuymans, Michaël Borremans, René Magritte, Peter Paul Rubens, Panamarenko, Jacob Jordaens, Jan Fabre, Hans Memling, Jan Van Eyck, James Ensor, Paul Delvaux, Rogier Van der Weyden, Wim Delvoye, Jan De Kock ... de lijst is eindeloos.

Kunstenaars zoals Luc Tuymans en Jan Fabre hebben de weg vrijgemaakt voor de hedendaagse beeldende kunsten in Vlaanderen en hebben een beeldende taal ontwikkeld die een grote invloed heeft gehad op de visuele cultuur van de eigen generatie, maar ook van toekomstige generaties, zowel in hun thuisbasis als in het buitenland. Vandaag worden werken van nieuwe generaties kunstenaars tentoongesteld en zijn Vlamingen als kunstenaar, curator en museumdirecteur alomtegenwoordig in musea, kunstencentra en internationale biënnales.

Vlaanderen heeft een uitzonderlijk arsenaal aan middelgrote instituten voor beeldende kunst zoals : MUHKA, Middelheimmuseum en Extra City in Antwerpen, S.M.A.K. in Ghent, Mu.ZEE in Oostende en BOZAR en WIELS in Brussel. Bovendien zijn er ook locaties voor experimentele kunst : Objectif Exhibitions in Antwerpen, Netwerk in Aalst, Z33 in Hasselt en Argos in Brussel. Elk heeft zijn eigen unieke identiteit en opmerkelijke tentoonstellingen.

Vlaanderen heeft een aanzienlijk groot aantal verzamelaars die een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van opkomende en gevestigde kunstenaars en die de collecties en tentoonstellingen van publieke musea verrijken. Galerijen dragen eveneens hun steentje bij met prestigieuze internationale galerijen die naar Brussel verhuizen of er een filiaal openen. 

De scene van de hedendaagse podiumkunsten in Vlaanderen is een dynamisch landschap van ontelbare hoogkwalitatieve artiesten en locaties die verschillende vormen van theater en dans creëren en voorstellen. De drijvende kracht achter dit dynamisme zit geworteld in de ontwikkelingen in de jaren 1980. Verschillende internationale invloedrijke theatermakers zoals Jan Fabre, Jan Lauwers, Jan Decorte, Ivo Van Hove, Guy Cassiers en choreografen zoals Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Platel en Wim Vandekeybus verschenen op de scene met innovatieve choreografieën van theaterstukken en creëerden zo een traditie in de podiumkunsten met een duidelijke Vlaamse signatuur. 

Veel van deze artiesten hebben een internationale strategie ontwikkeld waarbij ze hun carrière opbouwen door projecten in Vlaanderen en in het buitenland af te wisselen. Hedendaagse artiesten uit Vlaanderen creëren een overvloed aan voorstellingen die rijkelijk divers zijn, van repertoiretoneel en dans tot locatie-specifieke voorstellingen. Ze staan open voor diverse disciplines, gebruiken nieuwe media, beeldende kunsten, live muziek en andere cross-preformance technieken.

Afbeelding