Dit is Vlaanderen

Mechelen, 336 historische monumenten

Mechelen is een kleine en pittoreske stad met veel charme en historiek, maar die nog het best gekend is voor zijn beiaardschool. Studenten van over de hele wereld leren er de kunst van het klokkenspel. Mechelen is een bloeiende stad met winkeltjes met curiosa, autovrije zones en gezellige kleine pleintjes. De elegantie van honderd jaar oude paleizen en majestueuze kerken heeft op iedereen een aantrekkingskracht.

Mechelen heeft niet minder dan 336 gebouwen en monumenten die historisch erfgoed zijn zoals acht Gotische en Barokke kerken van de 14de eeuw tot de 17de eeuw. Neem de 538 treden naar de top van de St-Rombouts toren en geniet van het adembenemend zicht van de stad vanop de Skywalk. De Keldermans familie van architecten startte de bouw van dit imposante monument in 1452, en ondanks dat de toren van 97 meter nooit is afgeraakt is het een symbool van Mechelen en is het UNESCO werelderfgoed. De belangrijkste documenten van de stad werden vroeger in deze versterkte toren bewaard, die ook diende als belfort. De klokken in de toren werden gebruikt om de stadsbewoners het uur te vertellen en om alarm te slaan wanneer er gevaar was.

Kazerne Dossin is een gevoelige plek van herdenking in België. De barakken van Dossin waren een voorbode van de dood voor meer 25.000 joden en zigeuners uit België en Noord-Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Recent werd er een museum gebouwd om het historische belang van deze plek vast te leggen voor huidige en toekomstige generaties om thema’s zoals racisme, uitsluiting en de Rechten van de Mens aan bod te laten komen. Met de combinatie van het thema van de Rechten van de Mens en het historische verhaal van de Holocaust in België wekt Kazerne Dossin interesse in Europa en de wereld. Het nieuwe museum werd ontworpen door toonaangevend architect bOb Van Reeth, voormalig bouwmeester van de Vlaamse overheid.  

Afbeelding