Dit is Vlaanderen

Vlaanderen door de bril van de expat

Een wekelijks TV-magazine voor expats die in Vlaanderen verblijven, werken en studeren. Fans of Flanders wordt uitgezonden OP12, en herhaald op één en Canvas. In dit Engelstalige magazine tonen we de wondere eigenheid van Vlaanderen aan de wereld en tonen we de diversiteit van de wereld aan Vlaanderen. Geestige rubrieken, relevante informatie en diepgaande duiding op één platform,  want alle content is ook online (website, blogs, facebook, twitter…) te vinden.

Met 'Fans of Flanders' biedt OP12 niet alleen de expats een frisse kijk op Vlaanderen, ook voor Vlamingen is het programma niet oninteressant, al is het maar om eens met een andere bril naar de eigen leefwereld te kijken.

De opbouw van het programma doet sterk denken aan programma's als 'Iedereen beroemd' en dat andere nieuwe magazine van OP12: 'Magazinski'. De verschillende rubriekjes wisselen elkaar af een brengen een mix van actualiteit, interessante weetjes en portretten van expats. Iedere aflevering begint met 'Wablief', waarin Chris Dusauchoit de anderstalige kijker een typisch Vlaamse uitdrukking probeert bij te brengen. Hij doet dat op een ludieke manier en – niet onbelangrijk – met een quasi onberispelijk Engels.

De andere pijler van het programma, de Vlaamse levensstijl, is schitterend uitgewerkt. In 'Eat this' wordt de bereiding van een Vlaamse keukenklassieker op een originele manier uitgelegd en krijgt ieder gerecht ook een bijpassend biertje.
Naast aandacht voor de eigen leefwereld zijn er ook rubrieken als 'Expats of the week' en 'Home & away', waarin de expats zelfs vertellen over hun ervaringen in Vlaanderen en de verschillen met hun land van herkomst. Zo zagen we in de tweede aflevering hoe een Zweedse vrouw naar België kwam om bier te leren brouwen en en passant op de plaatselijke N-VA-lijst terechtkwam, het kan verkeren.

Dat het programma goed in elkaar zit, blijkt onder andere uit de rubriek 'Things to do', waarin we samen met twee expats naar de septemberkermis trokken. De Roemeense interviewster van dienst probeerde meer te weten te komen over de geitenwedstrijd, maar de twee juryleden kwamen niet verder dan 'yes, yes'. Even twijfelden we of Woestijnvis nog een 'Man bijt hond'-tape in de gangen van de VRT had laten slingeren, maar het toont nogmaals aan dat er genoeg Vlaamse productiehuizen zijn die dezelfde kwaliteitsnormen kunnen halen. Ook de uitsmijter van het programma, 'Flemish habits', met Gert Winckelmans is een sterke rubriek, al was het maar omdat we als Vlaming gewoon een spiegel worden voorgehouden over onze vreemde gewoontes. Een absoluut spreekverbod in de lift en de anarchie van voetgangers aan de verkeerslichten, het komt ons allemaal zeer bekend voor.

'Fans of Flanders' is dus meer dan enkel een educatief programma voor expats, het is aangename televisie die aantoont dat de VRT met OP12 de juist kant opgaat: goede televisie maken zonder te kijken naar de kijkcijfers.

Bram Vandeputte © Cutting Edge


Alle info en videos op www.fansofflanders.be

Afbeelding