Dit is Vlaanderen

Vlaanderen, verhaal van mensen.

Vlaanderen is in de eerste plaats het verhaal van mensen, van Antwerpenaren en Brusselaars, van Stroppendragers en Oudenaardisten, van Zevenekenaren en Gijverinkhovenaren, van inwonders van Peer tot Appels. Het is ook het verhaal van nieuwe straffe Vlamingen, die evenzeer naam en faam maken in Vlaanderen en ver daarbuiten. Van Tokyo tot New York. Van Zuid-Afrika tot Canada. Het zijn sterke verhalen van Vlamingen in de wereld, al eeuwen lang. De Vlaamse primitieven waren in hun tijd baanbrekend vernieuwend, net zoals Fabre, Borremans, De Bruykere en vele anderen vandaag. Dit is de 'gele draad' doorheen onze geschiedenis, de leidraad voor onze toekomst.

Het is het verhaal van mensen die een aantal unieke karaktertrekken bezitten. Van zorgzame Vlamingen en koppigaards, die producten maken en diensten aanbieden, die dikwijls wereldfaam genieten. Door onze openheid van geest, onze wilskracht en oog voor detail, en onze drang naar vernieuwing verleggen we dikwijls grenzen. We zijn een maatschappij van makers met wereldwijd bekend vakmanschap. Een tikkeltje eigenzinnigheid is ons dan ook niet vreemd.

Vooral in kunst & cultuur, creatieve economie en nieuwe industrie, onderwijs, wetenschap en onderzoek kent Vlaanderen meer sterke verhalen dan andere regio's en landen in de wereld. Vlaanderen is ook het verhaal van zijn historische kunststeden en deelregio's. Steden met wereldfaam, Unesco-werelderfgoed.

Naar verluidt zijn we bescheiden. We zijn open, diplomatisch, compromisbereid, behulpzaam en hebben oog voor een duurzame samenleving. Die kwaliteiten helpen ons om uit te blinken, op nationaal en internationaal vlak. Omdat onze regio zo klein is en exportgericht, kijken we steeds over de grenzen heen. We zoeken steeds naar nieuwe oplossingen.

Maar voor zo'n kleine regio hebben we wel heel veel sterke verhalen. Die voortdurende zoektocht, die drang naar vernieuwing, zit ons in de genen. Het is ons karakter. Iets wat we gemeenschappelijk hebben. Daar mogen we best wat trotser op zijn.

Afbeelding