Dit is Vlaanderen

Westvleteren XII, beste bier van de wereld

Op de flank van de Catsberg, net over de 'Schreve', ontspringt de Vleterbeek die Westvleteren bevloeit. Maar in 1831 zocht nog een ander beekje zijn weg naar Westvleteren: toen trok de prior van het pas gestichte klooster van de Catsberg met een paar van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus om zich te vestigen bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor. Een nieuw Cisterciënzerkloooster was geboren: de Trappistenabdij Sint-Sixtus te Westvleteren.

Vandaag doet de naam Westvleteren menig bierliefhebber watertanden. Westvleteren XII, gebrouwen in de brouwerij van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren op kleinschalige traditionele wijze, is opnieuw verkozen tot beste bier van de wereld.
Dat blijkt uit de top 100 van beste bieren ter wereld, die de de Amerikaanse bierwebsite RateBeer heeft bekendgemaakt. Daarnaast zijn nog zeven andere Vlaamse bieren opgenomen in de lijst.
De Westvleteren XII trekt al voor het vierde opeenvolgende jaar aan het langste eind. De West-Vlaamse gemeente Vleteren is nadrukkelijk aanwezig in de lijst van beste bieren van de wereld.
Naast de Westvleteren XII haalde de Extra 8 van Westvleteren de top-100. Bovendien werden de Black Albert, Pannepot en de Pannepot Reserva van brouwerij De Struise Brouwers uit Oostvleteren opgenomen in de internationale lijst.
Daarnaast werden ook de Sint-Bernardus Abt 12, de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer, en de frambozenlambiek Hommage van 3 Fonteinen uit Beersel verkozen. Voor zo'n kleine regio als Vlaanderen, is 7/100 een uniek resultaat. Een icoon van ons vakmanschap en oog voor detail. De RateBeer Awards worden jaarlijks uitgereikt sinds 2002. De lijst wordt opgesteld op basis van de quoteringen die de bierliefhebbers zelf geven op de website van RateBeer.

Dat de tijd ook in Westvleteren niet stil blijft staan, merk je aan de nieuwe architecturale vleugelvan de Sibt-Sixtusabdij van de hand van Bob Van Reeth.

De afbeelding is van de hand van het Atelier Van Hoef (www.vanhoef.com). De muurschildering is een knipoog naar het vroegere Dominicanenklooster, vandaag "The Dominican", een designhotel van de Carlton groep gelegen in hartje Brussel.

Afbeelding